ekşi mayalı ekmek nasıl yapılır


Ekşi mayalı ekmek nasıl yapılır? Ekşi mayalı ekmek iki şekilde yapılır. Ekşi maya katkısıyle ekmek yapımı, ya da doğrudan ekşi maya kullanılarak ekmek yapımı. Ekşi maya katkısıyle ekmek yapımında un, hamur mayası, ekşi maya, su ve tuz kullanılır. Doğrudan ekşi maya ile ekmek yapımında un, ekşi maya, su ve tuz kullanılır. Un seçimi kişinin tercihine bağlıdır, dilediği un çeşitini kullanır. Aynı şekilde yine tercihe bağlı olarak, su yerine süt veya süt ile su birlikte kullanılır.

Ekşi maya, hamur mayası gibi kısa sürede hamuru mayalamaz. Fakat, belirli bir süre sonunda hamur mayası görevini yerine getirir. Bu süre, ortamın sıcaklığına bağlı olarak minumum 8 saatten başlar ve uzar gider. Yani, ekşi maya ile yoğurulan hamurun iki katına çıkması min. sekiz saattir. Ekşi maya ile ekmek yapmak için, ekşi mayanın tam olarak ekşimiş olması gerekir. Seyrettiğiniz görsel, % 100 ekşi maya kullanılarak BİM'in efsane unu ile yapılmıştır.

Ekşi maya nedir? Ekşi maya, ekşimiş hamur demektir. Bakmayın siz anlatılanlara, hepisi tevatür. Ekşi maya yapımı şöyle, un ile suyu karıştırın portakal iriliğinde ele yapışan hamur yoğurun. Üzerini kapatın ve bir iki gün bekleyin. Bekletilen ortamın sıcaklığına göre 3-4 gün içinde hamur köpürür ve kabarır. Bu haldeki hamuru buzdolabına koyun ve bir hafta bekletin. Bir hafta sonunda çıkarın, üzerine bir çay bardağı un ilave edin.

Peşinden elinize bir spatula veya kaşık alın, azar azar su ilave ederek koyu boza kıvamına gelene kadar karıştırın. Ardından ekşi mayayı kapatın ve oda sıcaklığında beklesin. Ekşi maya köpürüp kabarmaya başladığında tatdına bakın. Maya ekşimişse ekşi mayanız olgunlaşmış demektir. Bundan sonra ekşi maya ile ekmek yapabilirsiniz. Ekşi mayalı ekmek yapımı ile ilgili internette çok tarif var.

Bu tariflerin çoğu anlaşılır ve uygulanabilir basit tarifler değildir. Tarifi okurken anında ekşi mayalı ekmek yapmaktan vazgeçersiniz.  Bu konuya merakınız varsa; bu linki tıklayın ve gönül rahatlığı içerisinde doğrudan ekşi maya kullanarak, meşhur ekşi mayalı Vakfıkebir ekmeği lezzetinde ekşi mayalı ekmeğinizi evinizde yapın ve tadına bakın.

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

donmuş taze fasulye kokusu nasıl giderilir

pilava ne kadar yağ konur

Aşurelik buğday ve yarma 'dövme' nedir