Kepekli pirinç pilavı nasıl yapılır?



Kepekli pirinç pilavı nasıl yapılır? Kepekli pirinç veya doğal pirinç; parlak, beyaz pirincin işlem görmemiş halidir. Resimde gördüğünüz kepekli pirinç, üzerinde işlem yapılarak beyazlatılır. Bu işlemle birlikte, pirincin lifi kepeği alınarak yok edilir. Aynı zamanda, pirinç işlem sırasında mineral ve vitamin kaybına uğrar. Sağlıklı beslenme adına, beyaz pirinç yerine kepekli pirincin tüketilmesini sağlıkçılar ve diyetisyenler tavsiye eder. Kepekli pirinç pilavı, diyet yapanlar için sofrada vazgeçilmez gıdalar arasındadır.
Kapekli pirinç pilavı tadı, normal pirinç pilavından farklıdır. Yarma pilavı ile pirinç pilavı'nın ortak tadını andırır. Yapımı ise, diğer pirinçlerden farksızdır. Fakat, pişmesi diğer beyaz pirince göre uzun süre alacağından; su içinde ıslatılması, kavrulması ve kavrulduktan sonra, yüksek ateş üzerinde beş dakika haşlanıp pişirilmesi gerekiyor. Kepekli pirinç, beyaz pirincin kullanıldığı yerlerde ve pilav çeşitlerinin yapımında kullanılır.

Kepekli pirinç pilavı nasıl yapılır: İstenilen miktarda pirinç, tuzlu ılık su içerisinde yarım saat ıslatılır. Islanan pirincin berrak suyu çıkıncaya kadar, suyu (beş defa yeterli) değiştirilerek yıkanır ve süzülür. Süzülen kepekli pirinç, istenilen yağ içinde 5 dakika ağır ateşte kavrulur. 1 ölçek kepekli pirince, 2.5 ölçek kaynar su verilir ve tuzu ilave edilir. Yüksek ateşte tencere 5 dakika kapalı kaynatılır. Ardından ocak iyice kısılır ve suyunu çekinceye kadar pilav (20 dakika) pişirilir, dinlendirildikten sonra tüketilir.
mutfakbilgileri©

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

donmuş taze fasulye kokusu nasıl giderilir

pilava ne kadar yağ konur

yanık sütten ne yapılır