elde bulaşık nasıl yıkanır


Elde bulaşık nasıl yıkanır? Hijyen koşullarına uygun bulaşık yıkamak, yemek yapmak kadar önemlidir. Sağlıklı beslenmenin ilk şartı, temiz kaplara konan yemeği yine temiz kaşık, çatal ve bıçak kullanarak yemektir. Yiyecek ve içecek kalıntıları ile kirletilmiş her çeşit mutfak eşyalarına bulaşık denir. Bulaşıklar yağlı bulaşıklar, yağsız bulaşıklar olmak üzere iki sınıftır. Yağsız bulaşıkları bulundukları yerden yıkayarak gidermek kolaydır. Yağlı bulaşıkları temizlemek, bulaşık yıkarken belirli işlem sırasını takip ederek mümkündür. Değilse, yıkanan kap kacak kirli kalır. Bulaşık yıkarken özel olarak bulaşık yıkamada kullanılan ve lavabonun içine sığabilen bir plastik kap kullanmak, fazladan su ve deterjan kullanımının (yani, israfının) önüne geçer. Bulaşıklı kapları sıcak akan musluğun altında tek tek yıkamak fazla su ve fazla deterjan tüketimine yol açar. Bu da aile bütçenize ek yük getirir, akıllı olun, emi.

Bulaşık nasıl yıkanır? Bulaşıklı kaplar bulunduğu yerden kaldırılırken üzerinde bulunan kaba artıklar ( bulaşık süngeri veya çatal, bıçak kullanılarak) bir kap içerisine boşaltılır. Boşalan kaplar birbiri üzerine dizilir. Bulaşıklı kaşık, çatal, bıçak ve diğer mutfak eşyalarıda bir kap içerisinde toplanır. Bulaşıklı eşyalar bulundukları yerden alınır, mutfak lavabosunun uygun bir yerine konur. Bulaşık yıkama işinde kullanılan bir kap içine el yakmayacak sıcaklıkta su ve yeteri kadar deterjan konur, köpürtülür. Bulaşık süngeri köpklü suya daldırılarak emdirilir. Kirli tabaklarda bulunan ince bulaşık kalıntıları tek tek süngerle lavaboya sıyrılır ve tabaklar birbiri üzerine istiflenir.

Bulaşıklı kaşık, çatal, bıçak, kepçe gibi mutfak araç ve gereçlerinin tamamı köpüklü suya daldırılır, tek tek süngerle kirleri sıyrılır. Ardından, bulaşık yıkama kabınında bulunan köpüklü kirlenmiş su dökülür. Bulaşık yıkama kabı yıkanır, içine tekrar el yakmayacak ısıda sıcak su, bulaşık deterarjanı konur ve köpürtülür. Daha önce ince bulaşıklarından sıyrılmış olan kap ve mutfak eşyaları aynı işlem basamakları tekrar edilerek yıkanır. Bulaşıklarından arınmış olan köpüklü mutfak eşyaları musluk altında tek tek durulanır ve bulaşık sepetindeki yerlerine kurumaları için konur. Bazı değerli mutfak kap kacakları yıkandıktan sonra, özel havlu kullanılarak tek tek kurulanır ve yerlerine kaldırılır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

donmuş taze fasulye kokusu nasıl giderilir

pilava ne kadar yağ konur

yanık sütten ne yapılır