kefirin bozulduğunu nasıl anlarız


Kefirin bozulduğunu nasıl anlarız: Kefir mayasının bozulduğunu anlamamız için; önce kefirin fiziki görünümünü ve kefir içeceğinin tadını bilmemiz gerekir. Bunları bilmeden kefir mayasının bozuk olduğunu veya kefir içeceğinin bozuk olduğunu anlamaya imkan yok. Anlatacaklarım kefir mayası ile hazırladığım kefir içeceğini hazırlarken karşılaştığım sorunların sonucu, edindiğim deneyimlerimdir. Bu yüzden, kefir konusunda vereceğim bilgiler bilimsel gerçeklikten uzaktır. Yani; iki kere iki dört eder diyemem. Ama, kefir mayalama konusundaki deneyimlerim sizlere ışık olacaktır.


Kefir mayası süt rengi görünümündedir. Kefir mayası ile kefir içeceğini hazırlamak için hijyen şarttır. Aynen laboratuvarda çalışan laborant gibi, kefir mayasına özen göstereceksiniz. Kefir doğrudan musluk suyu ile yıkanmaz. Kefir, rastgele kaplar kullanılarak mayalanmaz. Kefir metal kap içerisinde bulundurulmaz ve metal kaşıkla bir yerden alınıp başka yere konmaz. Kefiri süzmek için metal süzgeç asla kullanılmaz. Kefir kapları cam, süzgeçleri plastik ve kaşıkları tahta olmalıdır. Kefiri saklarken veya yıkarken musluk suyu kullanılmaz.

Kefir mayası kaynamış ve soğutulmuş su, ya da pastorize edilmiş sütle saklanır. Kefir mayasını yıkamak için de aynı kural geçerlidir. Kefiri mayaladığınızda resimde göründüğü gibi, kavanozun üzeri temiz bezle veya kağıt peçete ile örtülmelidir. Sağlıklı kefir mayası sütü en geç 24 saat içerisinde mayalar. Bu süre uzatıldıkça, yani kefir mayası süt içerisinde kaldıkça kefir içeceği ekşimeye başlar. İşte, kefir içeceğinin ekşiliğini damak tadınıza göre siz ayarlayacaksınız. Ekşi veya tatlı kefir içeceğini nasıl seviyorsanız bu süreyi siz hesaplayacaksınız.

Kefir'in bozulduğunu nasıl anlarız? Kefir salyalanmaya başladıysa bozulmuş demektir. Kefiri kaşıkla alıp baktığınızda, kaşıktan salyaların dökülmekte olduğunu görürsünüz. Kefir henüz salyalanmaya başlamışsa, bu salyalanma durumu hemen fark edilmez. Kefir salyalanması neden oluyor ve sebebinin ne olduğunu bilmiyorum. Kefir kullanan bazı insanların görüşleri şöyle; kefir sürekli uzun ömürlü sütle mayalanırsa salyalanma yaptığı söyleniyor. Şimdilerde sağlıklı bir kefirle kefir içeceği hazırlıyorum. Kefiri mayalarken uzun ömürlü kutu süt kullanmayacağım, bakalım kefir ne zaman salyanacak.


Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

donmuş taze fasulye kokusu nasıl giderilir

pilava ne kadar yağ konur

Aşurelik buğday ve yarma 'dövme' nedir