Mutfağımızda Patates

Patatesle ilgili herşey: Patates, mutfaklarımızda geniş bir kullanım alanı bulmaktadır. Yemeklerinin yanında salata, börek, kızartma, köfte, çorbası yapılmaktadır. Çoğu ana yemeklerin yanında garnitür olarak kullanılmaktadır. Birçok çeşiti olmasına rağmen mutfaklarımız da, iki çeşitini kullanmaktayız. Sarı patates ve beyaz patates.
Sarı Patates:
Sarı patatesler mutfaklarda genel olarak sulu yemek yapımında, salatalarda, patates köfteleri ve püre yapımında kullanılmaktadır. Kısacası sarı patatesin haşlaması ve yemekleri yapılmaktadır.

Beyaz Patates:
Beyaz patates ise, yağı az çektiği inancı nedeniyle kızartmalarda kullanılmaktadır. Her iki patates cinsini kullanırken bazı konulara dikkat etmemiz gerekiyor. Alışveriş yerlerinden patates alırken, öncelikle cinsini bilmemiz de fayda var. Patates kabuğunu kazıdığımız an da, görünen renk patetes cinsini saptamamıza yardımcı olur. Görünen renk sarı ise, patatesimiz sarı patates cinsidir. Eğer renk açık görünüyor ise, patates cinsi beyaz patatestir. Bunun yanında, satın alacağımız patateslerin kabukları gergin olmalı ve buruşuk olmamalıdır. Yüzeylerinde filizlenme olmamalıdır. Patatesleri kestiğimiz zaman gövde tek renk olmalı ve siyah bölgeler bulunmamalıdır.

Patatesin Saklanması:
Patates ihtiyacımızı karşılarken genellikle kış mevsimine hazırlık olsun diye, sonbahar mevsiminde fazlasıyle patates alımı yaparız. Ya da, normal alışverişlerimiz de patates alırken biraz fazla miktarlarda alma alışkanlığımız vardır. Çoğu zaman aldığımız patatesler, fazla beklemekten bozulur. Az veya çok miktarda aldığımız patatesleri ziyan etmememiz gerekiyor. Onun için öncelikle, tüketebileceğimiz miktarlarda patates almalıyız.
Patates ışıklı, aydınlık ortamlarda kabuğu yeşillenir. Sıcak ve kuru ortamlarda kabuğu ve gövdesi buruşur. Nemli ortamlarda gövde üzerinde filizlenme meydana gelir. Uzun süre beklemiş patateslerde filizlenme kaçınılmazdır. Bu olumsuzlukların önüne, az da olsa geçebilme imkanımız vardır. Yaz aylarında patatesleri saklamamız daha da önem kazanıyor. Işık ve kuru ortam patatesleri çok çabuk bozuyor. Kış mevsiminde patatesler çok çabuk bozulmuyor. Patateslerimizi, ağzı kapaklı oluklu karton kutu içerisinde saklayarak uzun süre bozulmasının önüne geçebiliriz.

Patateslerin Haşlanması:
Patates yemeklerinin çok çeşiti olmasından dolayı, çoğu yemeklerin hazırlanmasında patateslerin haşlanması gerekir. Haşlanacak patatesler aynı irilikte olursa, haşlama işlemi daha kolay ve pişme süreleri eşit olur. Her ne kadar eşit büyüklükte patatesleri bir araya getirmeye çalışsak da oldukca bu iş zordur. Onun için, haşlanacak miktarda patatesleri yıkadıktan sonra en irilerini bıçakla bölerek, diğerlerinin boyutuna getirmek en basit çözümdür.
 

Haşlanacak patatesler, uygun tencere içerisine alınacak ve üzerini iki parmak geçecek kadar soğuk su ilave edilecek. Ocak normal ısı da olacak. Tenceredaki su kaynamaya başladıktan sonra, tencere kapağı kapatılacak. Ocak ısısı, en düşük ısı konumuna getirilecek ve bu konum da patatesler 30 dakika kaynatılacak. Süre sonunda patatesler, süzüldükten sonra kullanıma hazır olurlar.
Mutfağınızda kolaylıklar dileği ile,
https://tatlar.blogspot.com/

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

pilava ne kadar yağ konur

yanık sütten ne yapılır

Aşurelik buğday ve yarma 'dövme' nedir